Idag rapporterade Kaspersky Lab att dem hittat den första Androidtrojanen som skickar SMS. Vad jag vet är det den första trojanen över huvud taget som det har rapporterats om och det var väl bara väntat att skadliga program även skulle komma till Android då det är den mest växande plattformen just nu.

Denna trojan ser ut som en mediaspelare och redan under installationstillfället bör ögonbrynen höjts för dem som installerat då den kräver tillstånd för att utnyttja tjänster som kostar pengar och denna just att få skicka SMS.

De SMS som skickas är dessutom betal-SMS som kostar 5$ men det bör inte påverka oss i Sverige då dem skickas till två kortnummer 3353 och 3354 och då gäller det att våra operatörer har registrerat dessa samt att de kostar pengar och den chansen är inte så stor.

Hur som helst är det verkligen dags att installera applikationer oavsett källa med stor försiktighet och noggrant gå igenom vilka krav på funktioner som applikationen kräver för att fungera och känns det fel för vad du förväntar dig så installera inte applikationen, välj någon liknande som inte kräver lika mycket då det ofta finns alternativ.

— Johan Ryberg

Källa:

One thought on “Trojaner, nu även till Android

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.