Sluta använda lösenord! Del 1 av 2

Det går dagligen att läsa om lösenord, hur dem skall hanteras, bästa policy, hur man inte skall göra och hur man skall göra. Lika ofta kan man läsa om hur ena databasen efter den andra dumpas och är det stora databaser analyseras och sammanställs som oftast innehållet och resultatet är desamma, vissa lösenord är fortfarande vanligt använda och substitution av a med @ och o med 0 (noll) är mer regel än undantag så att lösenordet är “p@ssw0rd” eller liknande.

Anledningen till denna substitution är för att policyn kräver specialtecken och många guider försöker lära användarna hur dem skall bygga sina lösenord och då ofta genom att ersätta bokstäver med tecken. Detta vet naturligtvis hackers så i ordlistorna som används vid t.ex. brute force så testar man även vanligt förekommande substitutioner.

Hur skall man då göra? Alla hemsidor kräver ju lösenord! Svaret är att man inte tänker lösenord utan man tänker teckensträng, en lång rad med slumpmässiga tecken som är helt omöjligt att komma ihåg.

Man bör alltså generera en sträng med tecken, blandad hur som helst med alla möjliga tecken som är unik för varje individuell inloggning man har. För att hålla ordning på alla dessa inloggningsuppgifter så finns det gott om olika programvaror som fungerar som lösenordsvalv. Ett jag vill göra slag för är Keepass som är ett utomordentligt verktyg som är öppen källkod och som finns till de flesta plattformar, både för PC och handdatorer.

Man låter helt enkelt Keepass hålla ordning på alla inloggningsuppgifter och du själv behöver bara komma ihåg ett enda lösenord, nämligen det som krävs för att öppna valvet. Varje gång man skapar ett nytt konto så låter man Keepass generera en unik sträng vilket gör att även om hemsida X blir hackad så avslöjar det ingenting om vilka inloggningsuppgifter man använder på andra ställen på Internet.

Det finns vissa hinder med detta, det största är att ha sina inloggningsuppgifter tillgängliga när man behöver dem samt oron att förlora alla sina lösenord då dem finns i en enda fil. Detta tänker jag ta upp i del 2.

–Johan Ryberg

One thought on “Sluta använda lösenord! Del 1 av 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.