Detta är fortsättningen av Sluta använda lösenord! Del 1 av 2 i vilket jag tänkte ta upp en viktig del gällande användandet av KeePass, nämligen hur man får en bra tillgänglighet till sina lösenord genom synkronisering av databasen.

Om man använder KeePass i sitt yrke är det mycket viktigt att man följer företagets policy och det är inte säkert att de exempel jag tar upp är godkända så kontrollera med er IT-avdelning innan du börjar att synkronisera ditt valv.

Det finns ett par olika alternativ och KeePass 2.x har stöd för lokal synkronisering vilket är riktigt bra när man arbetar i en organisation där många samtidiga användare använder en och samma databas. Detta löser dock inte tillgängligheten om man behöver komma åt samma databas från flera olika ställen som t.ex. från bostaden, sin laptop och arbetet.

Beroende på vilket behov av säkerhet du har så finns det olika lösningar.

Krypterat USB-minne

Mycket hög säkerhet är att lägga det krypterade valvet på ett krypterat USB-minne som man endast använder i sina egna datorer, ett exempel är TrueCrypt där man låter hela USB-minnet vara en krypterad volym. Fördelen är många som t.ex. att man löper mindre risk att överföra virus från en dator till en annan då det inte finns något användbart filsystem på USB-minnet förrän det är monterat. Även om KeePass-valvet är krypterad så är det bra att lägga till en extra nivå ifall det finns någon svaghet i ena systemets implementation.

Egen SFTP-server

En annan lösning är att installera tillägget till Dropbox som heter KeePassSync vilket ger dig möjlighet att sätta upp bland annat en SFTP-server och på så sätt synkronisera sitt KeePass-valv  på ett kontrollerat sätt där man har full kontroll på även servern.

Datalagringstjänst med krypterad container

En annan lösning som har något lägre säkerhet är att använda en datalagringslösning över Internet som t.ex. Dropbox. Självklart skall man inte lita på Dropbox och då bör man även här lägga KeePass-valvet i en krypterad container ifall någon otillbörlig får tillgång till innehållet. Nackdelen med att använda tjänster över Internet är att det inte går att kontrollera ifall någon kopierar innehållet och bearbetar det. Det är därför viktigt att man måste avgöra risken med detta mot hur värdefullt innehåll det är som man sparar. Om det är privata inloggningsuppgifter till Facebook, Gmail och andra tjänster på Internet är det normalt sett inget konstigt att spara uppgifterna på detta sätt.

Endast datalagringstjänst

Något lägre säkerhet är att helt hoppa över att kryptera valvet i en container och lägga filen direkt i Dropbox. Detta kanske också är en godtagbar lösning för många normalanvändare eftersom dem idag har “qwerty123” eller “Lösenord1!” vilket ändå förbättrar säkerheten extremt många gånger och risken av att någon anställd hos Drobox skulle komma över filerna och sedan lyckas öppna det krypterade valvet är ändå i princip obefintligt.

Detta var några exempel på hur man kan få till en bra hantering av sina kontouppgifter, det behöver varken vara krångligt eller svårtillgängligt att skydda sina kontouppgifter på ett säkert sätt där man på varje ställe på Internet kan använda unika inloggningsuppgifter. Det går aldrig att kontrollera hur varje tjänst hanterar sina användare men det är lätt att ta kontrollen och se till att oavsett vad som händer på ena hemsidan aldrig påverkar någon annan stans.

—  Johan Ryberg

container

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.