Google Analytics är en mycket vanlig verktyg som många som driver hemsidor använder för att samla in statistik om sina besökare. Ett problem är att fler och fler väljer att blockera JavaScript  från externa källor som med NoScript eller andra metoder. En annan problematik är att informationen om besökarna lagras hos 3:e part vilket inte alltid är önskvärt.

Ett alternativ som installeras lokalt på sin egna server är Piwik som är en öppen mjukvara för analys av besökare. En fördel är att de JavaScript som behövs för att få fram information om besökaren körs lokalt från samma källa som övriga script för själva hemsidan vilket gör att besökaren oftast inte har blockerat dessa script och insamlingen blir mer korrekt. Andra fördelar är att databasen är lokal och programvaran är öppen att granska om så önskas.

De flesta funktioner som finns hos Google Analytics återfås i Piwik vars mål är att bli ett riktigt alternativ tills Googles tjänst.

En funktion som jag tycker är extra rolig är “Live Visitors!” där man kan följa en viss användare för att se hur man väljer att gå runt på sitens olika sidor.

Dem har även tagit fram en applikation för både Android och iPhone för att enkelt ta del av statistiken när man är på resande fot.

Du hittar verktyget här: http://piwik.org/

—  Johan Ryberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.