Mer och mer datorer och servrar bestyckas med SSD, solid state drives och detta accelererar i takt med att priset minskar. Vem vill inte ha supersnabba accesstider och korta uppstartstider av både operativsystem och program? Det finns ju nästan bara fördelar, dem drar mindre ström, låter inget, tål att tappas och en mindre del som är mekanisk. Det är i princip bara fläkten och ev. något optiskt media som är rörligt i en dator nu för tiden.

Det finns dock en mycket stor nackdel och det är att datorn har väldigt liten kontroll av innehållet på minneskretsarna. Styrkorten presenterar bara den verklighet som dess mjukvara vill visa och det sker mycket skyffling av data samt “nollning” av sektorer som skall vara tomma vilket görs automatiskt för att öka diskens prestanda. Denna “magi” som sker i bakgrunden ställer till nya problem både för dem som vill radera all data vid t.ex. försäljning av en dator eller om datorn skall byta användare i en organisation. Det ställer även till för den som råkat bli av med data och som behöver återläsa filer genom att man läser vad som faktiskt skrivits på hårddiskens samtliga block och sektorer. Det har t.ex. visat sig vissa SSD-diskar startar sina optimeringsarbeten bara genom att sätta ström på kontrollen vilket normalt inte är ett problem på en traditionell hårddisk.

Jag kan rekommendera dessa två mycket spännande publikationerna som tar upp både problemen med att radera data men även hur man återställer den:

—  Johan Ryberg

Källa: ISC Diary | The SSD Dilemma

One thought on “SSD – IT-avdelningens huvudvärk

  1. Bra att någon tar upp dessa aspekter, för oftast framställs SSD som guld & gröna skogar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.